Algemene Voorwaarden Vegan Friendly Label
1. Algemene bepalingen
Het Vegan Friendly Label is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) gericht op ondernemers met een gedeeltelijk of geheel veganistisch aanbod en consumenten die gebruik willen maken van vegan producten en diensten. Het Vegan Friendly Label is bedoeld om deze ondernemers en consumenten met elkaar te verbinden.
Aanvraag van het Vegan Friendly Label is mogelijk voor ondernemingen die vegan producten en/of diensten aanbieden. In dit document zal de ondernemer die aan het Vegan Friendly Label deelneemt worden aangeduid als ‘de deelnemer’.
1.1 Aanvraagprocedure:
- De aanvrager vult het online aanvraagformulier zo volledig mogelijk in, waarna de NVV de aanvraag zal beoordelen.
- Beoordeling geschiedt op basis van de door de aanvrager aangeleverde informatie, informatie op het internet (zoals de website en/of social media van de onderneming) en eventueel contact met de aanvrager. Een bezoek op locatie kan daar onderdeel van uitmaken.
- De NVV beoordeelt of een onderneming en het aanbod worden aangemerkt als geschikt en aantrekkelijk voor veganisten. Hierbij wordt mede gelet op de omvang en aanduiding van het aanbod. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld: eetgelegenheden hebben voor elke gang minstens één vegan gerecht, een ijssalon heeft naast sorbetijs tenminste één andere vegan ijsvariant in het assortiment.
- Bij afkeuring maakt de NVV altijd een reden bekend.
- Aan het aanvragen van het Vegan Friendly Label kunnen geen rechten worden ontleend.
1.2 Gedurende de deelname zal de NVV:
- De onderneming van de deelnemer vermelden op de website veganfriendly.nl;
- De deelnemer voorzien van een Vegan Friendly label in de vorm van een raamsticker en/of een digitale variant hiervan.
1.3 Gedurende de deelname zal de deelnemer:
- Producten en/of diensten uitsluitend aanduiden als geschikt voor veganisten wanneer deze voldoen aan de criteria zoals omschreven in Artikel 5;
- Vegan opties duidelijk herkenbaar aangeven indien niet het gehele aanbod vegan is;
- Het personeel informeren over de plichten en rechten die bij het Vegan Friendly Label horen;
- Ervoor zorgdragen dat er altijd een werknemer aanwezig is die kennis heeft van veganisme en de consument hierover te woord kan staan. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat een consument niet het verschil tussen veganisme en vegetarisme hoeft uit te leggen;
- In elke fysieke vestiging de Vegan Friendly raamsticker tonen op een voor het publiek duidelijk zichtbare plaats;
- Het digitale Vegan Friendly label op de website van de onderneming plaatsen met een link naar veganfriendly.nl.
1.4 Label
- Het Vegan Friendly Label inclusief logo is eigendom van de NVV.
- Gedurende de deelname mag de deelnemer het Vegan Friendly label gebruiken op eigen (promotie)materiaal zoals menukaart, briefpapier, visitekaartjes etc. Digitaal mag het label gebruikt worden op bijvoorbeeld social media accounts.
- Het label mag door de deelnemer niet meer worden getoond nadat de deelname is beëindigd.
1.5 Duur en beëindiging
- Deelname aan Vegan Friendly loopt in principe door zolang de NVV het initiatief continueert.
- Met opgaaf van reden heeft de NVV het recht de deelname van de deelnemer op elk moment te beëindigen of te wijzigen.
- De deelnemer heeft het recht de deelname te beëindigen met inachtneming van 1 maand opzegtermijn.
- Het beëindigen van de deelname door de deelnemer dient schriftelijk te gebeuren via het online account of per e-mail via veganfriendly@veganisme.org.
- Bij beëindiging van de deelname zal de deelnemer de raamsticker en het digitale label niet langer gebruiken met een maximale uitloop van 2 maanden.
- Bij ongeoorloofd gebruik van het Vegan Friendly label c.q. logo kan de deelnemer een boete van 200 euro per maand in rekening worden gebracht.
1.6 Wijzigingen
- De deelnemer zal wijzigingen tijdig doorvoeren c.q. doorgeven via het online account of – bij het ontbreken van online toegang – per e-mail via veganfriendly@veganisme.org.
- De deelnemer zal minstens eenmaal per jaar de bedrijfsgegevens controleren en indien nodig actualiseren.
- De NVV is gerechtigd om deze Algemene Voorwaarden eenzijdig te wijzigen. De NVV zal dit minimaal 1 maand van tevoren communiceren aan de deelnemer via het op dat moment bij haar bekende e-mailadres.
2. Ledenpasvoordeel
De deelnemer kan ervoor kiezen om leden van de NVV ledenvoordeel te bieden op vertoon van hun ledenpas. Als de deelnemer daarvoor kiest, zijn onderstaande voorwaarden van toepassing.
2.1 De NVV zal de deelnemer extra zichtbaarheid geven d.m.v.:
- Een aangepaste versie van het Vegan Friendly label met de toevoeging ‘Ledenpasvoordeel’;
- Een eenmalige vermelding in de NVV-nieuwsbrief gericht aan duizenden NVV-leden en geïnteresseerden;
- Een eenmalige vermelding op social media (Instagram en Facebook) bij aanvang;
- Een tijdelijke uitgelichte aanduiding bovenaan in de zoekresultaten op veganfriendly.nl bij aanvang;
- Korting op online advertentiemogelijkheden van de NVV.
2.2 De deelnemer zal gedurende de deelname:
- Een zelf te bepalen, doch met goedkeuring van de NVV, voordeel toekennen aan de consument op vertoon van diens geldige NVV-ledenpas, waarbij het geboden voordeel een zekere exclusiviteit heeft;
- Wijzigingen van het Ledenpasvoordeel minimaal 1 maand van tevoren kenbaar maken aan de NVV;
- Het recht hebben om na het eerste jaar dat men Ledenpasvoordeel biedt, het Ledenpasvoordeel te beëindigen met inachtneming van 1 maand opzegtermijn. Bij beëindiging vervalt het recht op het tonen van de raamsticker en/of digitale label waarop ‘Ledenpasvoordeel’ vermeld staat.
3. ’We’re Vegan’ Label
De deelnemer die een vegan onderneming heeft en voldoet aan onderstaande voorwaarden, ontvangt een speciale variant van het Vegan Friendly label met de toevoeging ’We’re Vegan’.
De ‘We’re Vegan’ deelnemer zal gedurende de deelname uitsluitend vegan producten en diensten aanbieden. Als de ‘We’re Vegan’ deelnemer een niet-vegan product of dienst aanbiedt, vervalt het ‘We’re Vegan’ Label alsmede het recht om dit label te tonen (t.w. raamsticker, digitaal label en overige uitingen met ‘We’re Vegan’). Bij het vervallen van het ‘We’re Vegan’ Label is het mogelijk de deelname aan Vegan Friendly voort te zetten onder het standaard Vegan Friendly Label.
Voor het verkrijgen van het ‘We’re Vegan’ Label gelden de volgende voorwaarden.
Een ‘We’re Vegan’ onderneming:
- Voldoet aan alle voorwaarden die gesteld zijn voor het verkrijgen van het Vegan Friendly Label;
- Biedt uitsluitend veganistische producten en/of diensten aan (zie ook Artikel 5);
- Stelt vegan zeep beschikbaar in de toiletruimte;
- Gebruikt vegan schoonmaakmiddelen;
- Gebruikt in openbaar toegankelijke ruimten alleen vegan materialen (d.w.z. geen leren banken of stoelen, wollen kleden, veren, beender- of ivoorporselein etc.);
- Doet geen uitingen die: speciesistisch zijn, dieren als product voorstellen of diergebruik verheerlijken (bijvoorbeeld (namaak)hoofden en -geweien aan de muur, afbeeldingen van blije dieren in de ‘vee’-industrie etc.);
- Exploiteert dieren op geen enkele wijze (bijvoorbeeld d.m.v. paardrijden of het houden van dieren ter vermaak);
- Verstrekt het personeel geen niet-veganistische bedrijfskleding.
4. Kosten
4.1 Deelname
- Deelname aan Vegan Friendly is kosteloos.
- Donaties zijn van harte welkom.
4.2 Raamstickers
- Raamstickers voor de eerste twee vestigingen worden kosteloos verstuurd.
- Voor bedrijven c.q. ketens met drie of meer vestigingen wordt een kleine onkostenvergoeding in rekening gebracht voor de extra raamstickers. Deze bedraagt 3 euro per extra sticker, inclusief verzendkosten.
- Bij slijtage wordt op verzoek kosteloos een nieuwe raamsticker verstuurd (voor de eerste twee vestigingen).
- Wanneer de deelnemer op een later moment start met het bieden van Ledenpasvoordeel en/of ‘We’re Vegan’ deelnemer wordt, wordt de bijbehorende raamsticker kosteloos verstuurd.
- Wanneer de deelnemer op enig moment stopt met het bieden van Ledenpasvoordeel en/of geen ‘We’re Vegan’ deelnemer meer is en deelname aan Vegan Friendly voortzet, is de nieuwe bijbehorende raamsticker voor eigen rekening. De kosten bedragen 3 euro per sticker, inclusief verzendkosten.
- Prijswijzigingen zijn voorbehouden.
4.3 Overige promotiematerialen
- De deelnemer heeft de mogelijkheid om NVV promotiematerialen aan te vragen ter verspreiding, zoals het VEGAN Magazine en flyers.
- De materialen zullen gratis worden verstrekt. Wel kan er een vergoeding gevraagd worden voor de verzendkosten.
- Onder gratis promotiematerialen worden geen boeken of andere producten die de NVV te koop aanbiedt verstaan.
5. Eisen aan veganistische producten en diensten
Producten en diensten mogen uitsluitend aangeduid worden als geschikt voor veganisten als er op geen enkel moment in het (productie)proces direct of indirect gebruik gemaakt is en wordt van een dier of iets dat afkomstig is van een dier, voor welk doel dan ook.
Dit omvat, maar is niet beperkt tot, productie, verwerking, testen, marktplaatsing, arbeid, oogst, teelt, verwerkingshulpmiddelen, additieven, smaakstoffen en enzymen.
Producten en ingrediënten die geschikt zijn voor veganisten, zijn:
- Niet afkomstig van het lichaam van dieren zoals, maar niet beperkt tot, vogels, zeedieren, landdieren, insecten en amfibieën. Voorbeelden van stoffen die hierdoor niet geschikt zijn voor veganisten:
- Afgeleiden van dierlijke vetzuren en aminozuren, aspic, beenderen, beenderkool, beendermeel, bont, collageen, dierlijk vet (bijv. braadvet, niervet, reuzel, talg), dons, gedroogd bloed, gelatine, glycerine/glycerol, haar(stoppels), hoef- en hoornmeel, huiden (leer, suède e.d.), oleostearine, pepsine, pels, dierlijke proteïnen (zoals elastine, keratine, reticuline), stearaten, stearine, stearinezuur, stremsel en veren;
- Dierlijke vezels zoals angora, astrakan, kasjmier, mohair, wol en zijde;
- Stoffen afkomstig van mariene diersoorten zoals ambergrijs, capiz, chitine, hom/kuit, kaviaar, koraal, natuurspons, oliën en extracten (bijv. haaienolie (squalaan of squaleen), visolie, walvissenolie, zeehondenolie), parels, schaaldieren, spermacetiolie, spermacetiwas, vislijm, vismeel, visschubben, walvissenvlees, zeehondenvlees.
- Op geen enkele andere manier geproduceerd door dieren zoals bij, maar niet beperkt tot:
- De lactatie, zoals melk en daarvan afgeleide producten (zoals boter, kaas, wei, yoghurt, caseïne, caseïnaten, lactaten, lactose);
- De reproductie, zoals eieren en daarvan afgeleide producten;
- Bijenproducten en daarvan afgeleide producten (zoals bijengif, bijenpollen, bijenwas, honing, koninginnegelei (royal jelly), propolis).
- Niet ontwikkeld en/of vervaardigd met behulp van iets dat afkomstig is van een dier. Ook niet van stoffen die eerst toegevoegd en later weer verwijderd zijn, zoals bijvoorbeeld soms gebeurt bij het filteren van wijn, azijn, bier en rietsuiker. De aanwezigheid van sporen van iets dat afkomstig is van een dier in het product, door andere oorzaken, is toegestaan.
- Voor de productie of ontwikkeling ervan niet getest op dieren (tenzij dit bij wet verplicht is gesteld).
- Ontwikkeld en/of vervaardigd zonder de inzet van niet-menselijke dieren (bijvoorbeeld honden of varkens die truffels opsporen).
Voedingsmiddelen
Voor voedingsmiddelen is (voorlopig) het gebruik van dierlijke stoffen uitgezonderd bij:
- Meststoffen
- Bestrijdingsmiddelen
- Herbiciden
- Fungiciden
- Machines en gereedschap
Waar deze eisen onvoldoende voorzien in duidelijkheid, bepaalt de NVV of een product, ingrediënt of dienst aangeduid kan worden als geschikt voor veganisten.
Laatste wijziging: 6 maart 2024